Blog

Hvordan finder jeg en psykolog?
- 7 steps guide

Valget af psykolog kan være svært og i starten også forvirrende. Denne artikel er til for at give dig klarhed over nogle af de ting du skal tage stilling til ved valget af psykolog.

Den ene del af beslutningsprocessen er at blive klogere på hvilke regler der gælder på området og hvilke muligheder du har, og den anden del er at finde frem til en psykolog du føler dig tryg ved og hvor du har tillid til at denne kan hjælpe dig videre.

Dette indlæg gennemgår de 7 punkter:


  1. Psykologens specialer
  2. Vigtigheden af åbenhed og ærlighed
  3. Forskningens svar: Hvad er vigtigst?
  4. Tekstboks: skal det være en psykolog?
  5. Ventetid og tilskud?
  6. Det er dit valg
  7. Hvor kan man læse mere?
Valget af psykolog kan være forvirrende.

Ventetid og tilskud?

Nogle psykologer er medlem af den offentlige ordning og kan dermed tage imod henvisninger fra egen læge. Det betyder på den ene side at man – hvis man har en henvisning fra lægen – kan få et tilskud til betalingen fra det offentlige. Omvendt betyder det også at ventetiden er lang. Den præcise ventetid varierer periodevis og for hver enkelt psykolog, men den er ofte omkring 6 måneder før man kan tage første samtale.

Det er vigtigt at afklare som noget af det første om du har brug for et forløb med eller uden henvisning. Derfor er det også vigtigt at gøre op med dig selv hvor længe du kan vente på at opstarte et samtaleforløb.

Psykologer, psykoterapeuter og psykiatere

Psykologer er ikke den eneste gruppe der tilbyder samtaler med fokus på terapi, coaching og rådgivning. Psykoterapeuter har kort sagt en mindre uddannelse, og deres titel er ikke beskyttet – det vil sige at alle kan kalde sig psykoterapeut, mens det samme ikke er tilfældet for psykolog-titlen. Du kan læse mere om forskellene på psykologer, psykoterapeuter og psykiatere her: 
Blogindlæg: Psykolog vs psykoterapeut – hvad er forskellen?

Psykologens specialer

De fleste psykologer vælger at specialisere sig på et eller flere områder. Det er relevant for dig som klient fordi det er svært for en psykolog at vide lige meget om alle psykologiens emner og problematikker.
Er du i tvivl om hvordan din situation og/eller problemstillinger passer ind i den enkelte psykologs profil, kan du altid tage kontakt og spørge. Hvis ikke psykologen vurderer at han eller hun er den rette for dig at tale med, kan du måske alligevel blive hjulpet videre. Mange psykologer bruger interne forummer til at søge en psykolog på andres vegne.

Forskningens svar: Hvad er vigtigst?

Jeg er drevet af en dyb interesse for hvad der former et sundt sind, og særligt hvad der virker i psykoterapi. Nogle terapiformer og mentale teknikker har mere videnskab bag sig end andre. Det er et godt udgangspunkt at forholde sig til, men psykologien er også kompleks og der er ikke én metode der kan klare alt. 

Den psykologiske forskning viser faktisk at teori og metode er sekundært, mens den menneskelige forbindelse er primær (klik her for link til en videnskabelig artikel). Det vigtigste er helt enkelt at psykologen forstår dig som klient og at du føler I er på bølgelængde.

Det er derfor vigtigere for mig at bruge det jeg finder mest relevant for dig, end at kategorisere min terapi. Dermed er min terapi en blanding af tilgange og metoder, hvilket også kaldes eklektisk terapi.

Vigtigheden af åbenhed og ærlighed

Det er vigtigt at du kan føle dig tilpas i at være helt åben og ærlig. Hvis ikke det er tilfældet, skal du bruge mental energi på at vælge dine ord og opretholde et image overfor psykologen.

Samtidig giver det psykologen bedre mulighed for at hjælpe dig når du taler og fremstår umiddelbart og uden facade. Men naturligvis er det helt op til dig hvor åben og direkte du er, og særligt første gang kan det virke naturligt at holde lidt igen.

Nogle psykologer tilbyder også en gratis forsamtale – typisk en kort samtaler over telefonen som kan afklare både for klienten og psykologen om der er et match på viden og kemi

Formatet: Online samtaler eller fysisk fremmøde

Den helt store fordel ved samtale online er at du kan sidde lige hvor du vil og dermed sparer både tid, penge og besvær ved transport til klinikken.

Mange tænker intuitivt at samtaler hvor man sidder i samme (fysiske) rum er at foretrække. Det kan også være at det er det rigtige for dig, men de fleste der giver online samtaler chancen, ønsker faktisk ikke at skifte til det fysiske format. Online samtaler opleves ofte som lidt mindre intense, og det kan faktisk hjælpe mange klienter til at være mere åbne.

Du kan læse mere om fordele og ulemper ved de to samtaleformer lige her:
Blogindlæg: Hvad er en online psykolog?

online psykolog
Ved en online psykolog kan du have samtalen når og hvor det passer dig

Et afsluttende tip: undgå handlingslammelse

Ud fra afsnittene ovenfor håber jeg at du er kommet nærmere en beslutning om hvad der er rigtigt for dig. Som forfatter til en bog om beslutningspsykologi, vil jeg dog give et sidste tip.

Man kan bruge lang tid på at læse hjemmesider i søgningen efter den helt rette psykolog. Det kan være tid godt givet ud, men det er også vigtigt at huske at du altid kan skifte til en anden psykolog hvis det ikke føles rigtigt efter den første samtale eller to.

Det er som regel først under en egentlig samtale at det viser sig om du kan lide psykologens tilgang og har tillid til at vedkommende kan hjælpe dig videre. Det er vigtigt fordi det, som tidligere nævnt, er relationen der er vigtigst mens de specifikke psykologiske teorier er sekundære.

Hvis du allerede har søgt rundt på nettet i timevis, er det derfor måske tid til at gå med mavefornemmelsen i valget af psykolog. En start kan være den uforpligtende forsamtale.

Hvis du stadig er i tvivl, er du velkommen til at tage kontakt i formularen eller skrive en mail til: kontakt@terapirasmussen.dk

Videre læsning

Du kan læse mere om forskellige terapiformer her (åbner i nyt vindue):

https://altompsykologi.dk/2018/05/kendetegn-ved-forskellige-terapiretninger/

Del indlægget

Facebook
Twitter
LinkedIn

Er en online samtale det rigtige for dig?

Hvis du efter at have læst indlægget er interesseret i en online samtale session, kan du lige nu booke første samtale til nedsat pris. Det giver dig en mulighed for at afprøve formatet, og at have en samtale fra dit eget hjem – eller lige hvor du ønsker at være. Det er også muligt at få en kort forsamtale i telefonen – ganske uforpligtende.

Har du spørgsmål om online terapi eller andet, er du meget velkommen til at skrive gennem kontaktformularen.