Blog

Hvad er en online psykolog?
- om terapi online

En online psykolog er helt enkelt en psykolog der tilbyder terapi og samtaler over internettet i stedet for at klienten og psykologen mødes fysisk. Det kaldes også internetbaseret terapi, E-terapi og onlinebehandling, og mange klienter søger blot på “online psykolog” eller “terapi online”. Begreberne online psykolog og online terapi er svære at tage fejl af og bruges derfor her på siden.

Indenfor de senere år er online terapi er blevet mere udbredt i takt med den teknologiske udvikling og særligt efter at mange vænnede sig til onlinemøder under Corona-perioden. Online formatet kan dog stadig virke lidt nyt og anderledes når det kommer til psykologsamtaler. Derfor besvarer dette indlæg de følgende spørgsmål:

online psykolog
Ved en online psykolog kan du have samtalen når og hvor det passer dig

3 fordele ved en online psykolog

At online psykologsamtaler er blevet mere udbredte skyldes særligt 3 fordele:

 1. Det er muligt at have samtalen lige hvor du ønsker det.
  At sidde derhjemme kan give en grundlæggende ro der giver dybde til samtalen, og kan gøre det markant lettere at tage springet til at aftale den første samtale.
  Samtidig giver det mulighed for at tale med en psykolog der har lige den profil du søger fordi en onlinepsykolog ikke behøver at være lokaliseret tæt ved dig.
 2. Ventetiden er oftest kortere end ved almindelig terapi.
  Ventetiden er næsten altid under en uge for online terapi hos Terapi Rasmussen (se mere om booking i bunden af indlægget).
 3. Formatet kan spare dig tid og energi.
  Mange klienter vender tilbage til online samtaler når de først har prøvet det én gang. Det skyldes ikke bare at onlineformatet fungerer rigtig godt, men også at det sparer ganske meget tid, besvær og planlægning.

Hos Terapi Rasmussen oplever jeg at klienter ofte ønsker at have samtalen online selvom de er bosat i nærheden af klinikken. Særligt under Corona-nedlukningen valgte mange dette format. Her er det interessant at de fleste ikke ønsker at gå tilbage til samtaler i klinikken, men er glade for at holde fast i at mødes online.

Er online terapi effektivt?

At klienter vælger online formatet og holder fast i det peger i sig selv på at formatet virker. Det er dog også interessant at supplere disse erfaringer med et kig på hvad forskningen indenfor området viser.

Der er de seneste år lavet mange studier af online terapi i takt med at online samtaler bliver mere udbredte. Helt kort sagt viser disse at online terapi fuldt ud kan måle sig med samtaler der foregår ansigt til ansigt.

Undersøgelserne viser at klienter oplever deres online-forløb særdeles positivt og finder sig hjemme i at samtalen foregår gennem deres computer. Samtidig opleves online terapi som lige så trygt og personligt som almindelig terapi.

Hvis du selv vil læse mere om forskningen, kan du fx læse dette meta-studie (sammendrag af andre studier) fra 2018:

Men hvad med den fysiske nærhed?

Mange er nysgerrige på betydningen af nærhed – om der går noget tabt ved ikke at sidde sammen ansigt til ansigt. Spørgsmålet er helt naturligt, og svaret er: For langt de fleste klienter ender fordelene ved online samtaler med til fulde at opveje fordelene ved almindelig terapi, herunder nærheden.

At tale sammen ansigt til ansigt kan afgjort give en mere intens samtale end den typiske samtale online. Men mange klienter ønsker netop en samtale der er mindre intens – særligt den første gang. Faktisk spørger en del klienter om den første samtale kan foregå over telefonen uden video. Det kan både gøre det lettere at tage initiativet til den første samtale og i det hele taget at åbne op.

Hvordan foregår online terapi?

Som klient inviteres du til et online samtalerum hvor alt er klargjort, så du blot skal godkende at dit webcam og din mikrofon må aktiveres. Formatet ligner de samtaler du kender fra medier som FaceTime eller Zoom, men samtaler hos Terapi Rasmussen foregår gennem en særlig platform. Denne er leveret af udbyderen Whereby som er specialiseret indenfor området.

Platformen er sikret og krypteret, og den overholder reglerne omkring GDPR, dvs. de seneste EU-regler om datasikkerhed og sikring af privatlivet. Det betyder for dig at du kan være sikker på at ingen lytter med på linjen.

Ved bestilling vil du som klient modtage et personligt link til et online samtalerum. Her har kun du og jeg adgang.

Online psykolog terapi online
Den sikre og simple online platform fra Whereby - eksternt billede

Hvad kræver online terapi af udstyr?

De fleste klienter bruger blot deres bærbare computer med den indbyggede mikrofon og det indbyggede webcam. Dette giver næsten altid et godt resultat hvor vi tydeligt kan høre og se hinanden. Det er derfor ikke nødvendigt med særligt udstyr fra din side som klient. Det er dog kun en fordel hvis du fx har en ekstern mikrofon, fordi det kan gøre det endnu lettere at høre dig tydeligt.

Alternativt til en computer kan du også anvende din mobiltelefon hvis det er lettere for dig. Det virker i de fleste tilfælde lige så godt som at logge på systemet gennem computeren – dog er det ofte rart med en større skærm.

Hos Terapi Rasmussen anvender jeg en ekstern mikrofon og et webcam med særligt høj opløsning. Det sikrer at du som klient skal bruge mindst mulig energi på at høre hvad jeg siger, og at du kan se mig tydeligt under vores samtaler.

Mine erfaringer som online psykolog

Jeg var til en start skeptisk over for at have samtaler online og foretrak terapi i kliniklokalet. Ideen virkede en smule distanceret for mig, og derfor udskød jeg først at tilbyde online samtaler. Dette ændrede sig dog alt sammen, og med tiden begyndte både jeg og de fleste af mine klienter at foretrække online formatet. Derfor bruger jeg nu også primært beskrivelsen online psykolog.

De positive effekter som forskningen peger på, kan jeg genkende i mine egne erfaringer. Som klient er du bogstaveligt talt på hjemmebane under samtalen, og det hjælper mig til at hjælpe dig. I den feedback jeg får, nævner klienter netop dette og samtidig at de er glade for at spare tid og energi på transporten, og at det er nemmere at tage springet til den første samtale når det kan gøres fra eget hjem.

Resultatet af alt dette er at jeg i dag har rykket alle samtaler med mine klienter online. 

Videre læsning

Du kan læse mere om online terapi på siden alt om psykologi her (åbner i et nyt vindue):

https://altompsykologi.dk/2020/04/virker-terapi-hjemme-foran-skaermen/

Og på videnskab.dk her (åbner i et nyt vindue):

https://videnskab.dk/krop-sundhed/onlinebehandling-hjaelper-paa-let-angst-og-depression

 

Er en online samtale det rigtige for dig?

Hvis du efter at have læst indlægget er interesseret i en online samtale session, kan du lige nu booke første samtale til nedsat pris. Det giver dig en mulighed for at afprøve formatet, og at have samtale fra din egen stue – eller lige hvor du ønsker at være. Det er også muligt at få en kort forsamtale, ganske uforpligtende.

Har du spørgsmål om online terapi eller andet, er du meget velkommen til at skrive gennem kontaktformularen.

Del indlægget

Facebook
Twitter
LinkedIn